00
Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/plastikp/public_html/varmlandsfinans.se/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 390
Allmänt om factoring – fakturaköp | varmlandsfinans

Allmänt om factoring – fakturaköp har blivit ett allt vanligare sätt att stärka sitt företags likviditet. För att frigöra pengar säljer man fakturor, samlade eller utvalda, till ett företag som inriktar sig på fakturaköp. Många företag hamnar då och då i en situation när de behöver ett större kapital än de för tillfället har, och då kan lösningen vara att sälja sina fakturor, eftersom de då, istället för en bunt kundfordringar, kan få fram reella pengar snabbt.

Fakturaköp finns i två former; fakturaköp med regress och fakturaköp utan regress. Ett fakturaköp utan regress innebär att köparen av fakturan också övertar det totala risktagandet med fakturan. Om inte kunde betalar är det då köparen av fakturan som får försöka driva in skulden, eller på andra sätt vidta åtgärder för att få fakturan betald. Med fakturaköp med regress kvarstår istället risken hos säljaren tills fakturan är betald. Skulle kunden då inte betala sin fakturan, kan säljaren bli tvungen att köpa den tillbaka. Den senare varianten används oftast om inte kunden anses kreditvärdig och risken för factoringföretaget anses för stor. Man kan dock också använda fakturaköp med regress för att få ett billigare avtal med factoringföretaget. Eftersom de inte tar lika stor risk vid denna typ av fakturaköp tar de heller inte lika mycket betalt.

fakturaköp-med-regress

Allmänt om factoring – fakturaköp-Fördelar med fakturaköp

Fördelarna med denna typ av fakturahandel, ligger kanske först och främst hos de factoringföretag som tjänar pengar på att köpa fakturor och sedan ta in betalningen av dem, men om man ska se till fördelarna för de företag som säljer fakturor, så är det för det första att man snabbt kan få fram pengar, när så behövs, och på så sätt stärka företagets ekonomi. En annan fördel är att man slipper jobbet med att hantera fakturorna. Man slipper bekymra sig om om kunderna sköter sina betalningar, och man slipper sitta och skicka ut påminnelser och andra skrivelser. För många företagare är ju tid pengar, så på så sätt kan man säga att även den fördelen kan vara ekonomisk.Det kan också vara en lättnad att inte behöva ta itu med problemet med obetalda fakturor och konflikter med kunder.

Nackdelar med fakturaköp

Naturligtvis finns det också nackdelar med fakturaköp. Alla medaljer har ju en baksida. En nackdel kan anses vara kostnaden att sälja sina fakturor. Eftersom de pengar man får på en faktura, inte är en vinst i sin helhet, utan också innefattar inköpspris eller tillverkningskostnad, eller vad det vara må, så blir det en relativt stor förlust av vinsten när man säljer sina fakturor. Priset för att sälja fakturan beräknas i en procentsats av hela fakturabeloppet, och då tas ingen hänsyn till hur mycket av denna som är företagarens vinst. Detta gör att många mindre företag inte har råd att använda sig av factoring, trots att det kanske egentligen är de små,  med få anställda som skulle tjäna mest, åtminstone tidsmässigt, på inte behöva hantera sina fakturor själva. En annan nackdel kan vara den att factoring kan skapa problem i kundrelationerna, om man inte noggrant väljer vem som ska få köpa fakturorna. Man ska vara medveten om att kunden kommer att  meddelas om att fakturan sålts, eftersom köparen dels gör en kreditbedömning av kunden, men också gör en kontroll hos kunden att fakturan stämmer och att varan eller tjänsten, som fakturan avser, är levererad innan fakturaköpet går igenom.

Väljer man factoringföretag med omsorg behöver detta inte skapa några problem alls, men man bör nog ta reda på hur factoringföretaget hanterar uteblivna eller sena betalningar till exempel. Det finns vissa aktörer i branschen som inte håller sig till sedvanliga metoder, utan går mycket hårt fram för att få fakturorna betalda och det kanske inte gör att man får en bra relation till sina kunder.

 

Bläddra här för att veta mer om lån online

relaterade taggar:

blancolån med betalningsanmärkning,blancolån,fakturaköp

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *