00
Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/plastikp/public_html/varmlandsfinans.se/wp-content/plugins/siteorigin-panels/inc/styles-admin.php on line 390
Om Oss | varmlandsfinans

Fakturaköp kan vara ett bra alternativ om man vill köpa en lite dyrare vara, som man inte har pengar på kontot till för dagen. Då kan man få sin vara med hem, eller hemskickad, och sedan få en faktura som ska betalas inom den tid som avtalats. Kanske handlar man på nätet, eller skickar efter varor från något postorderföretag. Man kan då ofta välja mellan flera olika betalningsformer. Man kan välja att betala direkt, i förskott, med kortbetalning eller via internetbank. Eller så väljer man postförskott, då man betalar när man hämtar sitt paket på posten. Detta blir lite dyrare då en postförskottsavgift tillkommer utöver säljarens egna avgifter. Ett alternativ brukar också vara fakturaköp och i vissa fall, avbetalningsköp. Vid avbetalningsköp betalar man sitt köp i delbetalningar och då tillkommer, som alltid vid krediter, ränta och oftast också en faktureringsavgift vid varje inbetalningstillfälle. Ett sådant köp blir därför mycket dyrare än den vara man köper. Att välja fakturaköp är därför ett bättre val ur ekonomisk synpunkt. Då får man hem sin vara, och kan se den innan man betalar. Sen får man en faktura, som man ska betala innan förfallodagen.

Många tycker också att det känns lite osäkert att lämna ut sitt kortnummer och vill därför inte betala direkt på det sättet, och då är också fakturaköp ett tryggare alternativ. Över huvud taget när man handlar på distans kan fakturaköp kännas som det säkraste alternativet. Då vet man ju, innan man betalar, att man fått sin vara. Och man behöver inte lämna kortnummer eller andra uppgifter som man kan uppfatta som otrevligt att behöva lämna ut.


Att tänka på vid fakturaköp

När man gör ett fakturaköp måste man komma ihåg att fakturan ska betalas inom avtalad tid. Ofta har man mellan tio och trettio dagar på sig vid faktura köp. Det kan annars vara lätt att lockas köpa dyrare än man har råd med, eftersom man inte behöver öppna plånboken vid köptillfället. Så köp inte dyrare än du skulle göra om du skulle betala kontant. Man måste också tänka på att fakturan ska betalas inom den angivna tiden. Det är ett avtal man ingått med säljaren, och ska följas. Om man inte betalar sitt fakturaköp i tid kan det bli kostsamt, eftersom man kan debiteras påminnelseavgift vid varje påminnelse. Men, detta ska i så fall finnas uppgivet innan man ingår sitt fakturaköp. Står det inget om påminnelseavgift eller om inte säljaren upplyst om det på annat sätt, har han inte rätt att ta ut en sådan avgift på fakturaköp privatperson. Om man får en sådan avgift och inte hittar någon information om avgiften i avtalet, ska man fråga säljaren var det står skrivet i avtalet om fakturaköp. Det är heller inte säkert att man får någon påminnelse. Säljaren har ingen skyldighet att skicka påminnelse, det är köparens ansvar att se till att fakturan betalas inom avtalad tid. Så, om ingen påminnelse dyker upp om man inte betalat i tid, betyder inte det att man sluppit undan. Om man då struntar i att betala kommer med all säkerhet ett meddelande om inkasso så småningom.

Fakturaköp inte bara vid näthandel

Det är naturligtvis inte bara om man handlar via nätet eller annan distanshandel som man kan göra fakturaköp. Även när man handlar i butik kan man ha den möjligheten. Kanske erbjuds man avbetalningsköp, men om man inte vill ha de kostnader ett sådant köp innebär, med räntor och avgifter, är ett fakturaköp ett bättre alternativ. När man köper på faktura görs oftast en kreditprövning, eftersom detta sätt att betala innebär att man får en kredit – det vill säga man betalar inte direkt vid köpet, utan ”lånar” köpebeloppet till förfallodagen.